"Powered by the best blood lines."

Hackney Stud “De Heemhoeve”
Torendijk 2
7495 PX Ambt Delden
tel. 074 - 2569612
E-mail info@hackney-horses.nl

Hackney Horse Society

Ardingly HHS 2015 200
National Breed Show juni 2015, Ardingly

Algemeen                 Engeland               Nederland               Amerika

In 1883 werd in Engeland het eerste Hackney-stamboek, de Hackney Horse Society (H.H.S.), opgericht. Ruim daarvoor werden er in Engeland al Hackney’s gefokt en gehouden. In het begin van de 18e eeuw hebben Hackney-fokkers door gebruik te maken van Engelse volbloeden bloed van geïmporteerde Arabische hengsten ingekruisd. Hierdoor ontstond een verfijning in het ras Hackney zonder de intrinsieke kwaliteiten van de oorspronkelijke ras te verliezen.

Tot in de 2e helft van de 19e eeuw was de Hackney-fokkerij met name gericht op Hackney’s grote maat. Er waren wel kleine grote maten, maar nog geen Hackney’s kleine maat zoals we nu kennen. De heer Wilson heeft in de 2e helft van de 19e eeuw de ontwikkeling van de Hackney’s een grote impuls gegeven. Door de inzet van de hengst Sir George, een pony met een stokmaat van onder de 1.40 meter, met de bewegingen van een Hackney en met kenmerkende pony-eigenschappen (invloeden van Fell en Welsh).

Aanvankelijk werden de dieren in het H.H.S. in twee registers geregistreerd: raszuivere Hackney’s (tegenwoordig sectie A) en kruislingen (tegenwoordig sectie B). Van de dieren in sectie A zijn de bloedlijnen van zowel de vader als de moeder te herleiden naar bloedlijnen in het basisboek. Van de dieren in sectie B staat òf de vader òf de moeder als raszuivere Hackney geregistreerd in een erkend Hackney-stamboek.
In 2007 is sectie C toegevoegd voor (raszuivere) Hackney’s uit andere erkende Hackney-stamboeken, waarvan de bloedlijnen niet volledig te herleiden zijn naar bloedlijnen in het basisboek (sectie A) van de HHS.

Aan registratie in sectie A en C wordt de voorwaarde gesteld, dat op basis van het DNA-profiel de afstamming vastgesteld moet zijn.

Deelname aan stamboekactiviteiten staat binnen het H.H.S. uitsluitend open voor Hackney’s geregistreerd in sectie A van het stamboek.

De HHS heeft als moederstamboek conform de Europesee regelgeving het Nederlandsch Hackney Stamboek als dochterstamboek erkend en de Hackney-stamboeken in Amerika, Canada, Zuid-Afrika en Argentinië als zgn. 3e landen.

Terug